Vintønder og garvesyre

De pletter du kan se er ikke rust men garvesyre udtræk fra egetræet.

Tønderne har stået indendørs(vinkælder) og derfor er garvesyret i ydersiden af egetræsplankerne ikke trukken ud. På indersiden af tønden er garvesyret trukket ud i vinen. Nu hvor den står udendørs og bliver gennemvædet af regnvand trækker garvesyren ud.

Hvordan fjerner jeg garvesyrepletter?

Der er to midler som kan klare opgaven – Biotex el. et blegemiddel

1. Biotex eller et andet enzymmiddel i stærk koncentration og med tilsat lunkent/varmt vand, så temperaturen bliver rigtig (men ENDELIG ikke på noget tidspunkt for høj – for så ødelægges enzymerne!).
Lad det virke nogle timer – og skyl så af med rigeligt vand.
Rådet har dog størst succesrate på ikke helt gamle pletter …

2. Et blegemiddel. Og her kan du være grov i forskellige grader. Start med et affarvningsmiddel til tøj baseret på natriumdithionit (der er flere mærker, jeg kan ikke huske et konkret, men “affarvningsmiddel” er nøgleordet). Brug gerne en større koncentration end angivet i brugsanvisningen – dine fliser er ikke NÆR så sarte som dit tøj!

I yderste nød kan du ty til koncentreret klorin. Det er særdeles effektivt, selv om miljøfolk ikke kan lide det. Igen tåler dine fliser det sagtens, blot du skyller efter med rigeligt vand, når resultatet er nået.

Lidt om garvesyre

Garvesyre har sit navn fordi man i gamle dage brugte det til at garve huder til læder. Proanthocyanidinerne stammer fra planter, hvor de tilhører de såkaldte flavonoide sekundære metaboliter. Garvesyre er ikke et fast defineret stof, men en gruppe af stoffer der er opbygger efter samme model.

Kemisk set er garvesyrer sammensatte stoffer, med frie phenolgrupper. Der har en molekylevægt på 500 – 20.000 g/mol med en langsomt faldende vandopløslighed. De kan danne komplekser med proteiner eller metal-ioner.

I planterne tjener de også forskellige formål. Alle de flavonoide stoffer absorbere UV stråling og beskytter derfor planten imod stråleskader, lidt ligesom solcream beskytter huden imod hudkræft. Ud over dette kan garvesyrer også binder til proteiner i form af svært nedbrydelige komplekser. Det er denne evne man bruger når man anvender garvesyrer til at beskytte hud imod nedbrydning og laver det til læder. I planten tjener denne funktion til at beskytte plantens proteiner imod nedbrydning fra mikroorganismer.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *